Videowerken die niet gerelateerd zijn aan een hybride project of een performance
Many of the hybrid projects and performance projects contain video works. But there are also a number of videos that are independent and individual works and are not associated with any projects
De meeste videowerken zijn korte audiovisuele essays waarin bewegend beeld, geluidselementen en tekstuele invoegingen zijn verwerkt. De laconieke en bijna woordeloze verhalen die zich op het scherm ontwikkelen, worden verteld door een reiziger die een levenslange reis onderneemt. Ze combineren vaak stedelijke, landelijke, natuur-, studio-opnames en choreografische/theatrale scènes met artiesten en soms de kunstenaar zelf. In sommige werken is een aanzienlijke invloed van de oosterse culturele traditie voelbaar, die zowel zichtbaar is in de sierlijke menselijke kunststoffen, de zachte camerabeweging als de harmonische overgangen van het ene beeld naar het andere. Verschillende videowerken bevatten beelden uit eerder werk, wat aansluit bij de ‘voortdurende’ strategie van de artistieke creatie. Deze aanpak impliceert het hergebruiken van materialen uit eerdere projecten en het produceren van nieuwe oeuvres gebaseerd op het herschikken en heroverwegen van ervaringen uit het verleden vanuit een nieuw perspectief.
Selectie van videowerken
steadily flowing...steadily moving
Het werk weerspiegelt contrasterende gedachten. Enerzijds over de meer algemene gezichtspunten en anderzijds vanuit een heel persoonlijk standpunt dat bij mij past. Water symboliseert het leven, de puurste vorm van voeding, en is het element dat alles in de natuur bij elkaar houdt. Water staat voor zuiverheid, helderheid en meditatie. Water kan oncontroleerbaar, bedreigend, verwoestend en dodelijk zijn. Maar voor mij symboliseert water diep van binnen twee metaforen. Water kan een onbereikbare horizon in de verte weerspiegelen. Voor de dreiging en eenzaamheid van een onrustige geest die geen vrede meer kan vinden.
V like Venus
Experimentele kunstvideo met Maria Sizova. Het is een mix van vervreemding, metaforische illusie, mythische identiteit en klassieke mythen. Het werk bevat dus meer dan één interpretatie. In de video verschijnen twee artiesten (vrouwelijk en mannelijk), maar optredend op twee verschillende niveaus en dimensies. Maar toch zijn er verwanten met elkaar.
return...back...return
Het werk gaat over de terugkeer en om terug te zijn naar een punt of situatie in ons leven. en hoe het ons kan beïnvloeden in onze eenzame innerlijke strijd. Zijn we vrijwillig gekomen of zijn we gedwongen terug te keren. Het is allemaal hetzelfde of zijn er dingen veranderd en is niets meer zoals voorheen. Proberen het leven op te pakken en opnieuw op te starten. Herinneringen kunnen overweldigend zijn. Eindelijk geïsoleerd raken in onze gedachten en herinneringen. We verlaten een situatie of plaats en misschien komen we nooit fysiek terug, maar onze gedachten en mentale toestand zullen terugkeren en ons terugbrengen.
parallel universes
Een visioen van een mysterieuze plek waar een onbekend proces plaatsvindt. Het is een creatie van materie in onverwachte ruimtes. Een fantastisch kijkje in wat alle materie in het bestaan uitmaakt. Een blik op het begin van het leven in de koude, donkere leegte. Bevindt een visie, een droom of een echt universum zich in een andere dimensie? Over het werk: Het werk combineert animatie, geluid en muziekfragmenten. Deze drie elementen vormen uiteindelijk een eenheid en resulteren in een totaalbeeld. De animatie bouwt en volgt de tonen van geluid en de muziekfragmenten. Animatie en geluid zijn gemaakt door Johannes C. Gerard. De muziekfragmenten komen uit het stuk Dream gecomponeerd door Chan Wei Fat (HK)
Neither Here - Nor there
Gemaakt voor de tentoonstelling Transmission II met als thema Home in het Museum voor Non-conformistische Kunst, St. Petersburg, Rusland
Noch Here — Nor There is gebaseerd op scènes, motieven en performance-elementen opgenomen op drie verschillende locaties: St. Petersburg in Rusland, Tapei in Taiwan en Narail in Bangladesh. Ondanks de geografische afstand vormen deze plaatsen één denkbeeldige ruimte waar Johannes Gérard zich diep mee verbonden voelt. Zo bevindt de kunstenaar zich in een huiselijke situatie van acceptatie en kalmte buiten een bepaalde fysieke locatie, maar in een sociale, culturele en spirituele omgeving die hij ervaart.
Mocht iemand meer interesse hebben in mijn videowerken, a.u.b. bezoek dan mijn vimeo-site: https://vimeo.com/johannesgerard