Dialogen Performance Project


Dialogues is ook een doorlopend project dat video-optredens en documentatie van live-optredens omvat over de term ‘dialogen’ in de breedste zin van het woord. De selectie weerspiegelt verschillende vormen van dialoog. Een dialoog tussen mensen, een stille dialoog zonder woorden, een dialoog met een gebouw. De videoperformances en live optredens worden gepresenteerd op festivals, tentoonstellingen of zijn onderdeel van een hybride project

Performance is waarschijnlijk een van de kunstvormen die het gevoeligst zijn aan de rol die sociale interacties spelen én die ze ook voornamelijk als lichamelijke ervaringen interpreteren. Bovendien vormt het lichaam, en zijn specifieke functie binnen het medium performance, hét domein waarin het sociale tot leven komt en op een heel viscerale manier aanwezig is.. Performances en installaties kunnen worden gezien als poëtische composities die het leven transformeren in vreemde acties en levende beelden. Het gaat niet om het presenteren van antwoorden of concrete uitspraken voor sociale en politieke onderwerpen, maar eerder om een aanbod dat de toeschouwer ertoe aanzet om zijn eigen interpretaties of associaties te vinden. Centraal in mijn werk staat een ontmoeting en uitwisseling tussen mensen: een mogelijkheid om alternatieve en gedurfde denkprocessen te initiëren.

Selectie

To conceive and understand it all

 

Zo luid de uren na de inslag

toen het werd overwogen

Om het allemaal te begrijpen en te begrijpen,

en het was zo luid,

Dat alles dachten we

bracht ons niets anders dan leegte

Het was hier zo luid en zo verloren,

wanneer het verdriet stilvalt

begon bij ons te wonen

 

 

 

 

 

 


You Get...teG uoY

 

Je bent soms zo alleen dat het gewoon logisch is

De zin hoort bij een gelijknamig boek van de Amerikaanse dichter Charles Bukowski (1920-1994).

Het werk richt zich op een individu in een fase van alleen zijn. Bovendien heeft de zin een sterke autobiografische connectie met mijn persoon. Alleen zijn is niet altijd pijnlijk, maar het kan complex en uitdagend zijn. We bevinden ons misschien in een periode van verlangen naar kameraadschap en verandering, maar we moeten ons ook afvragen of het proces van verlangen naar en erbij horen in een sociale setting is begonnen of dat we uiteindelijk opzettelijk alle verbondenheid en gehechtheid aan wie dan ook vermijden.

 

 

 

 


Dialogue With A Building

 

IMAF 2022 International Multi-Art Festival 9 september - 11 september 2022 Odzaci en Novi Sad, Servië.

In het Old Motel, Odzaci, Servië op 9 september 2022

Ik deed een ‘geïmproviseerde voorstelling’ in dit oude, verlaten motel in Odzaci, Servië. Ik was van plan om eerst mijn performance ‘Dialogue’ op te voeren, die gebaseerd is op een heel ander concept. Toen ik het gebouw echter ‘s ochtends voor het eerst zag, veranderde ik mijn idee en concept voor mijn performance in de middag. Om twee redenen: ten eerste vanwege de mogelijkheden die het gebouw biedt en ten tweede omdat de live performance die ik oorspronkelijk had gepland heel moeilijk in dit gebouw te presenteren zou zijn. Uiteindelijk besloot ik een dialoog aan te gaan met het gebouw, omdat het creëren van geluiden en klanken een hele belangrijke rol zou spelen.

 


Dialogue

 

Dialogue is mijn eerste solo live-optreden waarbij audio-elementen worden gebruikt. Voor het eerst uitgevoerd op 12 maart 2022 bij Soro-SorO#1 in De Bouwput, Amsterdam, Nederland. Conservator Mariko Hori. Soro-sorO#1 was eigenlijk bedoeld als een experimenteel veld. Deze voorstelling is een hybride werk waarin ook geluid en ruis geïntegreerd zijn. Dialoog heeft meerdere betekenissen tegelijk. Eén van de betekenissen is gebaseerd op persoonlijke ervaring. A) Een dialoog die tot geen resultaat leidt B) Een dialoog zonder inhoud, geklets zonder inhoud C) Over de stemmen die ik in mijn hoofd hoor en mijn gehoorverlies dat mij er soms van weerhoudt een dialoog te volgen. Niettemin zijn voor mij alle drie de betekenissen met elkaar verbonden.

 

 


koud slova

 

Met Meer en Kees de Vries (Utrecht, Nederland). De video suggereert dat het gesprek in de video onvertaalbaar is en dat het niet uitmaakt of je de helft ervan begrijpt of helemaal niets. Het gaat om de interactie zelf. Woorden zijn niet zo belangrijk. Daarom hoef je die woorden "koud" and "slova" zelf niet eens te begrijpen. en die betekenis komt niet zozeer voort uit de woorden zelf, maar uit een soort ‘zijn’ en interactie met elkaar, elkaar doordringend met golven van geluid en actie, en mentaal onze lichamen uitwisselen om elkaar te begrijpen.

Tekst: Meer - Camera/montage: Johannes C. Gerard

Optreden: Meer en Kees de Fries

"koud" = betekent koud  "slova" = betekent woord in het Russisch

 

 

 


peel off

 

In samenwerking met Wiebke Kahn (Berlijn, Duitsland). Eén paar, één ui. Een stille metafoor over relaties, communicatie en het verborgen innerlijke en innerlijke conflict. Laag voor laag wordt verwijderd. Ze maakten echter wel enige verbinding met elkaar. Bijvoorbeeld door verbale communicatie of door aanraking. Zijn ze uiteindelijk nog hechter geworden en hebben ze het gevoel dat ze op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn nu de laatste laag weg is?