16. International Workshop Week  - Theme “Dignity"

Internationale Workshopweek “Waardigheid”


Internationale Werkstattwoche – Internationale Workshopweek “Waardigheid”

01.07.2023 – 10.07.2023 / Lüben, Nedersaksen. Duitsland

Tien dagen lang verbleven 18 kunstenaars uit zeven landen in het dorp Lüben (tegenwoordig onderdeel van de stad Wittingen). De kunstenaars werken op het gebied van schilderen, tekenen, fotografie, video en installatie. Tijdens de Workshopweek heb ik twee installaties (Land Art) "9048 - Courage, Wisdom, Compassion" en "9049 - Between Heaven and Earth" gemaakt in de openbare ruimte van het dorp. Eén middag op leerlingendag gewerkt met twee leerlingen van 11 jaar. Tijdens de eindpresentatiedagen op 8 en 9 juli 2023 heb ik driemaal een nieuwe live performance uitgevoerd genaamd "The Plant".

De conceptuele benadering van het thema Waardigheid is gebaseerd op de boeddhistische en zenfilosofie, maar bevat tegelijkertijd autobiografische elementen. Daarom weerspiegelen het installatiewerk en de performance het thema op een meer metaforische en symbolische manier dan op een directe manier.

 

Het idee van installatie 9048 is gebaseerd op de 3 stappen op weg naar het bereiken van waardigheid die leiden naar Verlichting. De drie stappen zijn moed, wijsheid en mededogen. In tegenstelling tot de eerste installatie drukt de tweede installatie "9049" meer de onzichtbare grenzen tussen hemel, aarde en leven uit. Bovendien dat alles in deze wereld zichtbaar en onzichtbaar met elkaar verbonden is. Waardigheid kan niet worden aangeraakt of zichtbaar. Waardigheid is een uitdrukking, een houding. Iets tussen hemel en aarde. Alle levende wezens en zelfs objecten hebben waardigheid. Maar waardigheid is een kwetsbaar iets. Die gemakkelijk vernietigd kunnen worden, door anderen of door jezelf.

 

"9048 - Moed, wijsheid, mededogen"

"9049 - Tussen hemel en aarde"

Live Performance The Plant 

Een stille dialoog over het concept van waardigheid in relatie tot tijd, stilte, de kracht van eenzaamheid en het feit dat elk levend wezen en elk object zijn waardigheid heeft. het werk heeft een sterk filosofische inslag, gebaseerd op boeddhistische en Zen gedachten, maar bevat tegelijkertijd autobiografische elementen. Het is een werk met doelbewuste, beperkte langzame bewegingen en zonder woorden. Het is een werk met doelbewuste, beperkte langzame bewegingen en zonder woorden. De voorstelling bestaat uit doelbewuste bewegingen en zonder woorden.


Leerlingen middag

Tijdens de leerlingendag, toen ik 's middags met de twee studenten werkte. Ik gaf zo min mogelijk instructies en bemoeide me zo min mogelijk met hun daden. Het resultaat van deze middag was zowel creëren met de wind als experimenteren met materialen en elementen. Ze creëren ook een delicaat land-art-kunstwerk met het touw en de takken tussen twee grote bomen. Het verlangen om van de grond te komen en weg te vliegen was de inspiratie voor hun creativiteit op deze bijzondere middag.