Social Sculpture / Sociale Sculptuur


Inleiding over de term Sociale Sculptuur

Sociale sculptuur is een uitdrukking om een uitgebreid kunstconcept te beschrijven dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd bepleit door de Duitse conceptuele kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986). Beuys creëerde de term 'sociale sculptuur' om zijn begrip van het potentieel van kunst om de samenleving te transformeren te belichamen. Als kunstwerk omvat een sociale sculptuur menselijke activiteit die ernaar streeft de samenleving of het milieu te structureren en vorm te geven. Het centrale idee van een sociale beeldhouwer is een persoon/kunstenaar die structuren in de samenleving creëert met behulp van taal, gedachten, acties en objecten. Sociale sculptuur draaide rond vier hoofdassen:

lichaamsbewustzijn - ruimtelijk inzicht - creativiteit - samenwerking

De positie van het lichaam in de omgeving/locatie. Het concept richt zich op de relaties tussen de lichamen onderling, beweging, objecten en omringende ruimte/omgeving. Deelnemers houden zich bezig met fysieke bewegingen en acties, veranderende rollen, besluitvorming, uitwisseling van ideeën en het bevragen van performativiteit. Voorwerpen zoals stoelen, touw en textielmaterialen worden geïntroduceerd als werkinstrumenten.

Rond 2016 raakte ik geïnteresseerd in de principes van sociale sculptuur. Enerzijds werd dit beïnvloed door mijn eerdere werk als kunstdocent aan onderwijsinstellingen in Ierland, Taiwan, Nederland en Duitsland. Aan de andere kant via land art workshops die ik tot dan toe had gegeven. In 2016 ontwikkelde ik in samenwerking met theaterdocent Denise Dröge (Berlijn, D) een workshop sociale sculptuur voor kinderen en studenten tot 14 jaar. In 2017 heb ik deze workshop sociale sculptuur verder ontwikkeld tot een geschikte workshop voor studenten en volwassenen in het cultureel centrum Pushkinskya10 in St. Petersburg, Rusland. Sindsdien geef ik de workshop regelmatig over de hele wereld voor jongeren, studenten en volwassenen.

Selectie

Workshop in Yerevan Armenië met jongeren met autismesyndroom in het ACCEA/NPAK Armenian Centre for Contemporary Experimental Art tijdens het Aré Performing Arts Festival

 

Workshop in samenwerking met pIAR in Kumasi, Ghana

 

Workshop Nepal Academie voor Schone Kunsten (NAFA), Kathmandu, Nepal

 

Workshop Casa Cultural Colombo Alemana (Goethe Instituut), Cartagena, Colombia. Foto's