Participatief Performance

Performance met publiek en vrijwilligersparticipatie


"Connected" Live performance with audience participation - 

Bij bepaalde live performance werd ineens een nietsvermoedend publiek deelnemer. Bij meerdere werken speelde het publiek een belangrijke rol in de performance. Want tijdens de voorstelling zelf werden ze ook acteurs en onderdeel van de live performance. Het publiek en de mensen op straat werden niet vooraf geïnformeerd.

Selection of performance locations

Kunstraum / Art Space Festival, Bremerhaven, Duitsland

A Afternoon of Performance, Nu Nu Theatre, Bristol, VK

Respublika! Festival, NeMe, Nicosia, Cyprus.

20e International Performance Festival OPEN, Hannover, Duitsland

4e Festival of Naked Forms / 4e Festival Nahých forem / FNAF Kasárna Karlín Studios, Praag, CZ


Unnoticed Art Festival - Onopgemerkt Kunstfestival - 2e Nieuwstraatfestival, Dordrecht, Nederland

 

Selectie foto's gemaakt door performance vrijwilliger Nico in de ochtend. Locatie Nieuwstraat, Dordrecht, NL

Selectie foto's gemaakt door performance vrijwilliger Inis in de avond. Locatie Nieuwstraat, Dordrecht, NL

Het festival vond plaats op 19 juni 2021. De datum wordt niet bekendgemaakt aan het publiek, noch aan de artiesten die de voorstellingsconcepten hebben bedacht. Deze niet-aankondiging hoort bij het festivalconcept.

Het Nieuwstraatfestival past in een reeks Unnoticed Art Festivals. Het balanceert op de grens tussen publiek en privaat. Het toont kunstwerken die zich in de normaliteit verbergen. Het taalgebruik waarmee de werken tot uitdrukking worden gebracht, past in het gemiddelde sociale gedrag in de openbare ruimte en bleef daardoor onopgemerkt voor omstanders. Voorbijgangers zullen de handelingen observeren, maar herkennen ze mogelijk niet als performancekunst.

Het bedenken van de concepten en het uitvoeren van de werken zijn verdeeld. Kunstenaars sturen hun concepten min of meer als handleidingen. De gekozen werken worden uitgevoerd door een groep (zowel ervaren als onervaren) vrijwilligers. Het bedenken van de concepten en het uitvoeren van de werken zijn verdeeld. Kunstenaars sturen hun concepten min of meer als handleidingen. De gekozen werkzaamheden worden uitgevoerd door een groep (zowel ervaren als onervaren) vrijwilligers. Deze vrijwilligers hebben een dubbele rol. Zij zijn zowel deelnemers als publiek. Zij zijn ervoor verantwoordelijk de voorstellingen zo goed mogelijk te realiseren en beleven daarmee de werken ten volle. Sterker nog, ze worden er onderdeel van. Zo wordt het publiek niet buitengesloten, maar juist ingebed.

 

Mijn Performanceconcept voor de vrijwilligers Nico en Ines

Documenteren met fotografische middelen van objecten die op de grond in de Nieuwstraat liggen. De objecten mogen niet permanent aan het straatniveau worden bevestigd of bevestigd.

Tot de voorwerpen waarnaar moet worden gezocht, behoort alles wat beweegbaar is. Onder andere dode inspecteurs, dode vogels, papier, stukjes plastic, metalen voorwerpen, veren, bladeren, losse steentjes, gebroken glas, sigarettenpeuken, afval, mondkapjes, bloedvlekken en vetvlekken. Hoe groot of hoe klein ook.