Nieuws - Actueel

STARTAS KUNST FESTIVAL -   vierdaagse workshop + eind performance UNFOLDING - UNWRAPPED

 

Startas Art Festival 

21.09.2017 - 23.09.2017 (Festival)

17.09.2017 - 20.09.2017 (Workshop Unfolding-Unwrapped)

21.09.2017, 19.00 uur - (Performance Unfolding - Unwrapped)

Cultuurcentrumgebouw -  Grote Zaal

Rokiskis, Litouwen

 

Startas vindt plaats voor de eerste keer en richt zich op Video Art, Video Performance, Dance and Performance.

Samen met het festival voer ik mijn Social Sculpture Workshop / Performance Unfolding / Unwrapping. Desalniettemin is het verschil dat de workshop over meerdere dagen loopt. Op dag één en dag twee werkte ik met twee kleine groepen studenten tussen 12-14 jaar en 15-17 jaar oud. Het doel is om met de deelnemers een publieke uitvoering te presenteren met behulp van sequenties uit de workshop. De uitvoering zelf is gepland voor 21 september in de avond om 19.00 uur

Op dag drie werkte ik opnieuw met een nieuwe groep. Vijf studenten tussen 14-16 jaar oud. Zij volgden dezelfde stappen als de vorige groepen. Deze groep heeft echter meer leiding nodig dan de anderen voor hen groeperen. Maar het is heel interessant om de verschillende benaderingen en ideeën die elke groep ontwikkelt tijdens de workshop te zien.

Nu na dag vier over, zullen vier meisjes klaar zijn om sequenties uit de workshop uit te voeren in de vorm van een korte uitvoering. Dit gebeurt op donderdag 21 september om 19.00 uur voor het Culture Center in Rokiskis. Zelfs de afspraken waar niet makkelijk en een aantal problemen moesten oplossen, zouden we eindelijk een rehersal kunnen doen. Voor een beter onverstand en communicatie maakte ik een stappenplan in de vorm van schetsen hoe ze zouden moeten staan en bewegen. Ook gaf ik veel meer begeleiding meer dan normaal. Dit visuele hulpmiddel en strengere begeleiding helpt veel tijdens de rehersal.

________________________________________________________________________________________________________________

Bideodromo 2017

Bideodromo

Internationaal Experimentele Film- en Videofestival

12.09.2017 - 28.09.2017

Bilbao, Spanje

Diverse evenementen in Bilbao

 

Ik heb de eer gehad om deel te nemen aan de tweede keer op dit prestigieuze festival. Mijn video werk Definitie van Space II werd gescreend op BilbaoArte. Urazurrutia, 32. Bilbao op 13 september

Definitie van Space II behoort tot mijn Taiwan-serie. Het festival zelf zal doorgaan tot 28 september met een intenationale selectie van zeer interessante films, video's en workshops.

 link video    : https://vimeo.com/122344282

 link festival : www.bideodromo.com

________________________________________________________________________________________________________________

Sunrise Memories 

SUBURBINALE

14.09.2017 - 17.09.2017

Opening 14.09.2017 - 18.30 uur

Alte Iglo-Kantine, Marchfelder Strasse 2, 2301 Gross-Enzendorf, Oostenrijk

 

Een nieuw filmfestival in Oostenrijk met een niet zo algemeen thema. De films en video's van het "Suburbinale" Filmfestival weerspiegelen de uitdagingen en kansen van voorstedelijke gebieden. Een van mijn Taiwanese video's "Sunrise Memories" heeft het Oostenrijkse Premiere op 15 september 2017 om 18.15 uur.

Link video           :  https://vimeo.com/114425955

Link programma :  http://www.machbarschaft.at/suburbinale/programm/

________________________________________________________________________________________________________________

Biennale Land Art Diessen 2017

Het thema is "Breuklijn Verbindt" 

 

31 augustus tot 10 september. 2017

Opening 30 augustus 17 uur Molenstrasse 17A, 5087 BM Diessen (Brabant, Nederland)

Land Art tentoonstelling te bereiken via Turkaaweg in Diessen (gratis en altijd toegang, )

4 km lange kunstmatige wandelpad

 

LandArt Diessen is een biënnale landschapskunst tentoonstelling in het land van Hilver., In Brabant, Nederland. Het gebied rond de Reusel en het Turkaa bos zijn weer de scène voor deze tentoonstelling, met elke keer een ander thema. De kunstwerken zijn voornamelijk gemaakt van biologisch materiaal.

 

De andere kant

Een overgang, een poort, een verbinding. Tegelijkertijd grenzen herkennen maar ook om grenzen te oversteken. De verbinding en de grens zijn niet over het algemeen zichtbaar, omdat ze bijvoorbeeld door de stroom worden onderbroken. Maar er is ook een contrast van stilte, gebonden, daarentegen is er de beweging van het water en het ritme van de installatie. De stroom, de bomen, de kust worden deel van de installatie.

Ik heb gekozen voor de volgende materialen: gekleurde jute , omdat kleur in alle mijn installaties een belangrijke rol speelt. Bamboe is een ander materiaal dat ik heb gebruikt. Door het relatief recht geteelde bamboe wilde ik een contrast creëren

________________________________________________________________________________________________________________

RichterFest-2017   -    Рихтерфест 2017 

19 augustus 2017 - 20 augustus 2017

16.00 uur - 6.00 uur

Wetenschap en Kunst

Mentoring Lane, 13-15, p. 3, 105120 Moskou, Rusland

(Metro Kurskaya, Tram 20, Bus 40)

 

19 augustus 2017 - 20 augustus 2017

16,00 ч - 6,00 ч

Наука и Искусство

Наставнический переулок, 13-15, стр.3, 105120 Moskou, Rusland

(Метро Курская, Трамвай 20, Автобус 40)

 

RichterFest 2017 is een interdisciplinair festival dat audio, animatie, performance, muziekdocumentatie, media, net-art, experimentele films en videokunst omvat. De locatie is de bekende Wetenschap en Kunst Galerij die wetenschap en kunst combineert door middel van tentoonstellingen, evenementen en workshops.

Bij deze gelegenheid wordt mijn video Night, Street, Lantern, Pharmacy - Ночь, улица, фонарь, аптека* voor het eerst gepresenteerd op een festival en het publiek.

*in het nederlands > Nacht, Straat, Lantaarn, Apotheek

Link naar video: https://vimeo.com/224809432

________________________________________________________________________________________________________________

Nieuwe website met informatie over my workshops, performances and lezeningen

Recentelijk heb ik een groot aantal workshops, lezingen en interactieve performances bij kunstprojecten en kunstfestivals gehouden.

In de afgelopen drie jaar zijn meer dan ooit mijn workshops, lezingen en interactieve performances geselecteerd of aangevraagd.

Daarom heb ik besloten om mijn eigen website voor dit soort kunstproject op te zetten. De site bevat ook meer gedetailleerde en uitgebreide informatie dan mijn algemene website.

 

Hier is de link naar de nieuwe website.

https://johannesgerard-workshops.jimdo.com

Love - Люблю  (Liefde)

Op basis van het minder bekende gedicht 'Liefde' van de Russische dichteres Anna Akhmatova. Voorlopig is deze video de laatste van een serie video's die deel uitmaken van het videoproject  Anticipating You  

Предчувствую Тебя in samenwerking met theatergroep DFT STAGE

De twee andere video's zijn Anticipating You en Night, Street, Lantern, Pharmacy - Ночь, улица, фонарь, аптека, gebaseerd op gedichten van Alexander Blok. Echter, elk van de drie video's heeft een andere visuele aanpak en stijl. Speciaal in deze video 'Love'

Blijkbaar is er geen match tussen de tekst en de afbeeldingen. De tekst noemt een slang en een duif, maar in het visuele deel komen ze helemaal niet voor. In plaats daarvan toont het grootste deel van de video een nachtrit met het St. Petersburg Metro.

________________________________________________________________________________________________________________

nacht, straat, lantaarn, apotheek - Ночь, улица, фонарь, аптека, 

Deze video is het tweede deel van mijn project Anticpating You - Предчувствую тебя. Het is een visuele interpretatie van het gedicht Night, Street, Lantaarn, Pharmacy (1912) van Aleksandr Blok (1880-1921, Sint-Petersburg). Het concept is hetzelfde als het eerste deel Anticipating You. Alleen de visuele verbeelding is heel anders. Er zijn twee films tegelijk in een video. Hoewel het gedicht erg kort is, is een vertaling uit het Russisch is niet makkelijk ter bewerkstelling. Want door Bloks formulering en woordengebruik  ontstaat een grote variatie aan vertalings opties.

 

Nacht, straat, lantaarn, apotheek,

Zinloos en weinig licht.

Je leeft een kwart eeuw -

Alles zal zo blijven. Er is geen ontkomen aan.

Je gaat dood - om opnieuw te beginnen

alles zal zich herhalen, zoals het was:

Nacht, het ijzige oppervlak van het kanaal,

Apotheek, straat, lantaarn

________________________________________________________________________________________________________________

Ik Voorvoel je  - (Anticpating You - Предчувствую тебя)

Begin mei 2017 heb ik de bewerking van het eerste deel van mijn videoproject Anticipating You. afgesloten. Ik heb de video gemaakt in samenwerking met de theatergroep STAGE DFT in St. Petersburg, Rusland. Tenslotte omvat het project drie delen, allemaal gebaseerd op gedichten van Aleksandr Blok en Anna Akhmatova

 

 

Gebaseerd op het gedicht> Ik Voorvoel Je <van de Russische dichter Aleksandr Blok (St.Petersburg, 1880-1921). Het video werk is gelijktijdig een metaforisch onderzoek en interpretatie van het gedicht, evenals over de stad St. Petersburg. Het werk benadert de interpretatie en het onderzoek op twee manieren tegelijkertijd> Door middel van prestatie en visuele beelden over de stad. Beïnvloed door de doctrines van Solovyov, had Blok vage apocalyptische bezwaren en werd vaak verward tussen hoop en wanhoop. De video is gemaakt in samenwerking met de theatergroep DFT Stage, St. Petersburg

 

De zware droom van een eenvoudig woordelijk geweten

U zult met pijn  liefde en berouw afschudden.

V. Solovyov

Ik voorvoel je. De jaren verstrijken

Steeds met hetzelfde uiterlijk voorvoel ik je

De hele horizon staat in brand - het is ondragelijk helder

En ik wacht zwijgend - treurend en beminnend

De hele horizon staat in brand, en de verschijning is nabij

Maar ik ben bang: dat je je uiterlijk zult veranderen,

En brutale minachting zult opwekken,

omdat je de vertrouwde gelaatstrekken tenslotte hebt verwisseld

O, hoe zal ik dan vallen - zo bitter, zo laag,

omdat ik die dodelijke dromen niet kan overwinnen!

Wat is de horizon helder! En het stralen is nabij.

Maar ik ben bang: dat je je uiterlijk zult veranderen.

________________________________________________________________________________________________________________

afgelopene projecten en tentoonstellingen  januari  - juli 2017

________________________________________________________________________________________________________________

WTAR Water Tower Art Festival - Depot Poduyane

Water Tower Art Festival (Water Tower Festival) - Depot Poduyane

22 juli 2017

Depot Poduyane, Sofia, Bulgarije

Naast mijn workshop / preformance in samenwerking met het festival (zie ook Social Sculpture Workshop) heb ik ook een site-specifieke installatie gemaakt. De installatie getiteld CONNECTED-BUT NOT ATTACHED (aangesloten - maar niet verbonden) bestond uit touw en vier spoorwagons. De installatie werd ook gebruikt door de groep van kunstenaars White Flower (UK-Sed Silas & Sylvia Schmidt) tijdens hun prestaties op de avond van 22 juli 2017

________________________________________________________________________________________________________________

Social Sculpture Workshop / deelnemende Performance  Unfolding - Unwrapped

Workshop / deelnemende performance Unfolded - Unwrapped (Social Sculpture) in combinatie met WTAR Water Tower Art Residency.

21 juli 2017,  State Culture Institute "ISKUR", Dzurba, Sofia, Bulgarije

Op 21 juli heb ik de Social Sculpture workshop / deelnemende prestatie Unfolded - Unwrapped uitgevoerd. Bij het Staatscultuurcentrum "ISKUR". Zelfs de workshop / performance was aangepast en afgewisseld naar de zijkant van de locatie, het concept en het principe waren hetzelfde als bij de vorige workshop die ik in maart 2017 gaf aan het Museum van Niet-Conformistische Kunst in St. Petersburg, Rusland

- lichaamsbewustzijn

- ruimtelijk bewustzijn

- creatief bewustzijn

- samenwerking

________________________________________________________________________________________________________________

CASUS VECTOR - artzond festival 2017

CASUS VECTOR

Video, Foto installatie, Performances

14 juli - 16 juli 2017

Galerij 14/45 ",

6e lijn, 39, Vasilievski Island, St.Petersburg, Rusland

 

Het Festival gaf de gelegenheid om trends in de ontwikkeling van hedendaagse kunst te presenteren - concepten die nieuwe benaderingen en ideeën genereren. Op dit moment is de snelheid van het veranderen van 'scenery' nauwelijks waarneembaar ... maar voor de analyse en systematisering van dergelijke forums is het nodig. Waar de auteurs hun ideeën bieden, hun visie op de wereld en waar, heeft de conceptuele interpretatie van de realiteit niet altijd een ondubbelzinnige artistieke waarde. Het tijdperk van democratische uitbreiding staat open voor creativiteit in alle manifestaties, en iedereen kan een  schepper worden.

 Mijn video werkt hier ook niet, ofwel 2017, en u voorspellen, 2017 waar op het festival wordt gepresenteerd. Veel video's hebben betrekking op St.Petersburg. Voor Anticpating Je bent was de première.

Mijn video werken Neither Here -Nor There, 2017 en Anticipating You, 2017 worden op het festival wordt gepresenteerd. All twee video's hebben betrekking op St.Petersburg. Voor Anticpating You was de première.

Links naar video:

Neither Here - Nor There: https://vimeo.com/203705795

Anticipating You : https://vimeo.com/216280192

________________________________________________________________________________________________________________

3. Internationale Printmaking Triënnale

3. Internationale Printmaking Triënnale

 

27 april - 22 mei 2017

Opening 27 april 2017 om 18:30

Open ma-za. 10:00-20:00, zon. 10-14

 

Art Pavilion (Umetnicki Paviljon) Cijveta Zuzoric

Mali Kalimegdan 1, 11000 Belgrado, Servië

 

De 3e Internationale Printmaking Triënnale evenals de vorige twee, die plaats vonden in 2011 en 2014, heeft als doel om drukgrafiek te bevorderen en de vestigen. Tevens zal de samenwerking met de nationale en internationale instellingen op het gebied van grafiek bevorderd worden . Dit prestigieuze evenement biedt niet alleen inzicht in de diversiteit en rijkdom, maar ook in de internationale richtingen van de hedendaagse prentkunst. In de centrale tentoonstelling worden van 27 april-22 mei 286  werken van auteurs uit 56 landen gepresenteerd in de Art Paviljoen.

 

Mijn drukgrafiek mug en vis  word gepresenteerd op de Triënnale

________________________________________________________________________________________________________________

FILMIDEO 2017

Screenings:  18 - 22 uur Index Art Center: zaterdag 22 april 2017

                     en

                     13 - 22 uur  Index Art Center: zaterdag 29 april 2017

Index Art Center 237 Washington Street, Newark, NJ 07102, VS

 

De installatie-monitor zal geselecteerde werken waaronder mijn video Sorrow  vanaf 13:00 op zaterdag 29 april 2017, tijdens de hele  middag en 's avonds afspelen.

________________________________________________________________________________________________________________

7th International Video Art Festival of Camagüey 

7de Internationale Video Art Festival

4 april tot 9 april 2017

Camagüey, Cuba

Verschillende locaties binnen Camagüey

 

Dit is het enige internationale Video Festival in Cuba. Het festival vindt plaats om de twee jaar.

Naast de screening van videowerken van over de hele wereld, vinden op hetzelfde moment lezingen en workshops plaats.

Ik heb de eer voor de tweede keer na 2015 deel te nemen met één van mijn video's. Het geselecteerd  werk voor het festival is Sorrow, een video performance met het onderwerp  rouw  uitgevoerd met solodanser Tsai Hsin-Ying .

________________________________________________________________________________________________________________

SOCIAL SCULPTURE WORKSHOP  -  SOCIALE SCULPTUUR

Museum of Non Conformist Art,  Pushkinskaya-10 Art Center (Hooftzaal)

Ingang Ligovsky Prospect, 53 (Gebouw C, 3 verd.), St. Petersburg, Rusland

15.03.2017

 Op 15 maart gaaf ik een workshop Sociale Sculptuur in het Museum of Non-Conformist Art 

De sociale sculptuur draaid rond vier hoofdlijnen:

lichamlijke bewustzijn

ruimtelijk inzicht

creatief bewustzijn

samenwerking

 

Met dank aan mijn assistente Vlada Lodesk en Stroom, Den Haag, Nederland

Meer informatie onder : http://johannesgerard.com/workshops - lezening

________________________________________________________________________________________________________________

Transposition II

11.03.2017 – 09.04.2017

Opening op zaterdag 11 maart om 17:00 uur

Openingstijden zijn wo-vr 16-20 uur, za-zo 12-20 uur

Museum of Nonconformist Art (Grote Zaal) entree Ligovsky Prospekt, 53 (Pushkinskaya-10 Art Centre, gebouw. C, 3 verd.)

 

Poster en keuze still images uit mijn video Neither Here - Nor There. Het video heb ik special bewerkt voor de tentoonstelling

________________________________________________________________________________________________________________

My Art In Public Space   -    Mijn kunst in de openbare ruimte

Karachi, Pakistan 01/03/2017 - 03/03/2017

 

Lezing serie over mijn kunst in verband met de openbare ruimte. Mijn artistieke ontwikkeling, mijn ervaring, wat zijn er die mogelijkheden. De lezingen vonden plaats in samenwerking met non-profit organisatie IAK-I AM KARACHI. De lezingenreeks werd gehouden op:

 University of Karachi, Department of Visual Studies, Pakistan.

Karachi Grammar School, Art and History Section, Karachi, Pakistan.

Habib University, Design Department, Karachi, Pakistan.

Karachi School of Art, Karachi, Pakistan

Meer informatie op:  http://johannesgerard.com/workshops - lezening

_________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Reel on Hai  project  /  Installatie Connection - Verbonden 

Een doorlopend project sinds 16 juli 2016 t/m het begin van de Karachi Biennale 2017 op 22 october 2017

 

De Karachi Biennale Trust is een kunst platform dat de grootste internationale kunstmanifestatie Karachi Biënnale zal gastheer in de grootste stad van Pakistan in 2017. Het primaire doel van de Karachi Biënnale is om kunst weg te nemen uit de traditionele galerie ruimte en op openbare locaties te tonen ver heel Karachi. 

Hiervoor heeft het Openbaar Outreach Comité van de Karachi Biënnale kunstenaars, ontwerpers en architecten uitgenodigd om circa 100 lege haspels om te zetten in kunstwerken. Deze projecten zullen in scholen, parken, ziekenhuizen en universiteiten over heel Karachi uitgevoerd werden. Die kunstenaars zullen direct werken op het terrein om de lokale gemeenschap met erbij te kunnen betrekken.

Het project Reel over Hai ging van start in juli 2016.and loopt door tot Karachi Biënnale die zal plaatsvinden tussen 22/10/2017 en 05/11/2017

Installatie Connection - Verbonden

In het algemeen heeft mijn installatie werk een tendens naar conceptuele en minimal kunst, maar op hetzelfde moment gebruik mijn werk ook vaak metaforische symbolen. Bijn mijn installaties in de buiten ruimte  heeft de omgeving veel invloed over het eindresultaat en ontwerp. Speciaal  bij deze installations wijkt het finale design en ontwerp sterkt af van de orspronglijke planen.

De rollen zelf, het touw, de kleuren en de bomen zijn metaforische symbolen voor stabiliteit, behoud, verbondenheid en verweven in het milieu, het bedrijfsleven en de maatschappij en de kabel-industrie, die een belangrijke basis gelegd had voor Karachi's rijkdom en economische kracht. Ik heb het project in de week van 27/02/2017 t/m 03/03/2017 installiert 

Het project is opgebouwt in het kleine Skuplturen Park, tegenover Indus Valley School of Art and Architecture ST-33, Block 2, Scheme 5, Clifton, Karachi 75600, Pakistan

________________________________________________________________________________________________________________

W:OW project

W: OW - We Are One World -

ArtvideoKOELN & The New Museum of Networked Art - heeft het plezier om WOW.01 aan te kondigen -

 

De W: OW Art Film and Video Festival @ Video Vortex XI @ Kochi Biennale Musziris 2016/2017 - Kerala / INDIA - 23-26 februari 2017

 

De 2 screening programma's hebben een Aziatische focus met video's

Sai Hua Kuan (Singapore), Mani Mehrvarz (Iran), Anupong Charoenmitr (Thailand, Mehmet Öğüt (Turkije), Noriyuki Suzuki (Japan), Shahar Marcus (Israël), Shuai-Cheng Pu (Taiwan), Richard Legaspi (Filippijnen, Sanglim Han (S.Korea), Weigang lied (China), Mohammed Harb (Palestina), Yovista Ahtajida (Indonesië)

En een wereldwijde focus, dat is een selectie uit "The Refugee Film Collection 2" met werken van als Premiere

Maria Korporaal (Nederland), Mauricio Saenz (Mexico), Les Riches Douaniers (Frankrijk),

Johannes Christopher Gérard (Duitsland), Masha Maria Yozefpolsky (Israël), Oksana Chepelyk (Oekraïne), Mohamed Thara (Marokko), Lucija Konda Labas (Kroatië ), Anna Faroqhi & Haim Peretz (Duitsland)

W: OW - We Are One World

Beelden uit mijn video disorientated displacement 

________________________________________________________________________________________________________________

OUT OF THE BLUE

UIT HET NIETS

 

2 december 2016 - 26 februari 2017

Open 24 uur.

 

Greylight Projecten

Burgermeester Kessenplein 1

6431 KM Hoensbroek / Heerlen, Nederland

 

Ik vind video een flexibel medium dat U gemakkelijk aan een breder publiek tonen kunt. Daarom neem ik ook deel met mijn geen geluid versie van Sorrow in dit  interessant project van Greylight Projects.