Visie / Biografie / CV


Statement / Visie

Door mijn levens situatie werkte ik op verschillende plaatsen en landen. Onder andere in Duitsland, Ierland, Spanje, Nederland, Argentinië, Australië, India, Bangladesh, Myanmar, China, Taiwan en Rusland. Deze manier van leven en kunst carrière had een grote impact op mijn artistieke visies en concepten. Blijven bewegen, een latente rusteloosheid, zich nergens thuis voelen en de alom aanwezige poging grenzen te overschreden , zijn belangrijke bronnen van inspiratie. De thema's in mijn werk hebben betrekking op identiteit, relaties (tussen mens en men / mens en natuur of urbane omgeving), innerlijke strijd, overgangen, grenzen overschrijden, verlatenheid, eenzaamheid, seksuele onderwerpen en de dood. Mijn interpretaties zijn uiteindelijk niets anders dan experimenten, verder ontwikkeld door middel van uitwisseling van observaties en analyse van onze zichtbare en onzichtbare milieus en menselijk gedrag

De uiteindelijke visie en het eindresultaat van een werk of een project wijzen sterke metaforische stijlen en symboliek op. Mijn werken zijn zeer zelden een exacte -realistische weerspiegeling van een visie, ideeën of situatie.

 

 

Biografie 

Geboren in Keulen, Duitsland 1959.

Studeerde van 1975-1987 aan de School of Printmaking and Design, Keulen, Duitsland en van 1977-1981 aan de Dun Laogharie School of Art and Design, (IADT) Dublin, Ierland.

 

Tot op de dag van vandaag gewoond en gewerkt in verschillende landen in Europa, het Verre Oosten, Noord- en Zuid-Amerika, West-Afrika en Australië

Neemt sinds 1981 regelmatig deel aan tentoonstellingen, projecten, video- en filmfestivals, waaronder Taiwan, China, Japan, Maleisië, Myanmar, India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Dubai, Saoedi-Arabië, Australië, VK, Ierland, Frankrijk, Nederland, Duitsland, België , Portugal, Spanje, Griekenland, Servië, Bosnië, Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Polen, Litouwen, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Italië, Malta, Cyprus, Turkije, Egypte, Namibië, Ghana, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico , Cuba, Canada, VS, Kirgizië, Armenië en Rusland.

 

Na afronding van de studie voornamelijk werkzaam in de disciplines beeldhouwen, schilderen en grafiek. in 2007 abrupt gestopt met schilderen en beeldhouwen. In hetzelfde jaar ontstaan de eerste Land Art en installatieobjecten. 2010-2014 sterke focus op fotografie.

 

Door de samenwerking in 2014 met danser Tsai Hsin-Ying (Kaohsiung, Taiwan) en performancekunstenaar Kao Yi (Tainan, Taiwan) tijdens het "Silent Crossing Border"-project in Soulangh Culture Park in Tainan, Taiwan, begint men met het maken van eerste videofilms en performancestukken . Vanaf dat jaar en dit project beginnen zijn werk en artistieke visies zich te concentreren op interdisciplinaire, multimediale en samenwerkingsprojecten.

Sinds die tijd werden er regelmatig samenwerkingsprojecten uitgevoerd met kunstenaars met verschillende culturele achtergronden en disciplines. Onder andere het project “Anticipating You” met theatergroep DFT Stage in St. Petersburg, Rusland (2016). In 2018 het project "Yerevan in March" met studenten van het Cinematographic and Theatre Institute in Yerevan, Armenië. In 2021 dirigeerde hij samen met Eric Kofi (Kumasi, Ghana) het performanceproject “I can not see-Stay behind” in samenwerking met pIAR in Kumasi, Ghana. In november 2021 gevolgd door het STOP LOOK GO-project met fluitist Yahoo Acharay (Baktapur, Nepal) in het Mandala Theater, Kathmandu, Nepal.

 

Naast zijn beeldende kunst raakte hij geïnteresseerd in Social Sculpture Principles. Dit was mede te danken aan zijn werk als kunstdocent aan onderwijsinstellingen in Ierland, Taiwan, Nederland en Duitsland. Daarom creëerde hij in 2016 in samenwerking met theaterpedagoog Denise Dröge (Berlijn, D), een Social Sculpture Workshop voor kinderen. Die hij in 2017 verder ontwikkelde tot een Social Sculpture Workshop voor studenten en volwassenen in het Pushkinskya10 Culture Centre in St. Petersburg, Rusland. Beide workshops worden regelmatig wereldwijd gegeven. De meest recente workshop vond plaats in december 2022 in Casa Colombo Alemana (Goethe Instituut), Cartagena, Colombia.

 

De laatste ontwikkeling binnen zijn werk en projecten was het starten en experimenteren met het medium geluid. In 2022 nam hij deel aan het geluidsproject "Autistic Interiors" in Den Haag, Nederland, uitgevoerd door de Duitse geluidskunstenaar Anne Wellmer. Sindsdien creëerde hij verschillende geluidswerken die in 2022 werden gepubliceerd en uitgevoerd in Duitsland, Canada, Kroatië en

Italië

Download
Johannes C. Gerard_CV
CV + contact Englisch Version
Johannes C. Gerard_CV_Eng.pdf
Adobe Acrobat Document 36.0 KB